Cantateconcert programma:
BWV 21: Ich hätte viel Bekümmernis en BWV 131: Aus der Tiefen rufe ich Herr zu dir

Medewerking wordt verleend door Christy Luth (sopraan), Ludwin Hiemstra (tenor) en Peter Hogenhuis (bas).
Instrumentale begeleiding wordt verzorgd door barokensemble Eik en Linde uit Amsterdam samen met onze vaste begeleider Jochem Schuurman (continuo)

Cantate BWV131 “Aus der Tiefen rufe ich Herr zu dir” is naar alle waarschijnlijkheid de oudst bewaard gebleven cantate van J.S. Bach die hij voltooide in 1708. Hij was toen organist in Mühlhausen en waagde zich voor het eerst aan vocale kerkmuziek. Dat deed hij toen nog netjes volgens de compositieregels van het ‘geistliche Konzert’. Recitatieven ontbraken nog in die tijd. Deze cantate heeft één doorlopende tekst, namelijk die van de Lutherse psalm 130. Na 1712 veranderde zijn stijl en dat is goed te merken in cantate BWV 21 “Ich hatte viel Bekümmernis”. Ook deze behoort tot de vroege cantates en kende een eerste opvoering in 1714. Het is een lange cantate met maar liefst elf delen, waarvan tijdens dit concert de eerste 9 delen worden uitgevoerd. Net als in cantate 131 ligt in de eerste delen het accent op bezorgdheid en bekommernis. Dit wordt gevolgd door muziek van troost en hoop in de laatste delen: “Was helfen uns die schweren Sorgen, denn der Herr tut dir Guts”. De muziek is afwisselend gedragen, opgewekt, verstild, furieus, maar telkens ontroerend mooi. Precies zoals we dat gewend zijn van muziek uit de barok, gekenmerkt door de muzikale uitbeelding van emoties en gevoelens. Kortom, de perfecte ingrediënten voor een heerlijke muziekmiddag in de Grote Kerk.

Kaarten kosten 10,00 euro per stuk en zijn in de voorverkoop verkrijgbaar bij Dhr. Klaas van Marrum: telefoon 06-13132870 e-mail: klaarins@gmail.com en voorafgaand aan het concert. Vrienden van Vocalibre hebben geen gratis toegang.

www.jochemschuurman.nl
www.eiklinde.nl